Wędzarnie do ogrodu przy Twoim domu!

Jeśli zbudujesz własne wędzarnie do ogrodu, będziesz mógł uzyskać tylko potrzebne funkcje, korzystając z preferowanego źródła ciepła. Niezależnie od tego, czy używasz węgla drzewnego, gazu czy elektryczności, istnieje kilka kwestii, które wchodzą w skład podstawowego projektu. Dowiedz się, jakie ważne decyzje należy podjąć podczas budowania palacza. Wędzarnie do ogrodu są w rzeczywistości podstawowymi urządzeniami do gotowania. Wytwarzają dym i ciepło w kontrolowanych porcjach, zapewniając jednocześnie przestrzeń i wszechstronność potrzebną do palenia szerokiej gamy produktów spożywczych. Podstawową ideą jest posiadanie dwóch palaczy. Jednym z obszarów jest wytwarzanie ciepła i dymu w temperaturach koniecznych do gotowania, podczas gdy w drugim obszarze żywność jest utrzymywana w zadymionym środowisku o kontrolowanej temperaturze. Otwory wentylacyjne i połączenia między tymi pomieszczeniami zapewniają przepływ powietrza niezbędny do utrzymania ciepła i dymu w ruchu, dzięki czemu nadmiar dymu nie gromadzi się, co może spowodować zgorzknienie jedzenia.

Przepływ powietrza – Przepływ powietrza jest najważniejszą częścią palacza. Rury łączące wprowadzają dym i ciepło z komory ognia do komory żywności, a kominy odprowadzają dym z komory gotowania. Jest to ważne, ponieważ nadmierne nagromadzenie dymu zrujnuje grill. W pracującej wędzarni do ogrodu konwekcja wciąga w powietrze nad ogniem. Ogrzane, zadymione powietrze unosi się w komorze do gotowania, a następnie wywietrza przez stosy.

Kontrola temperatury – Możesz osiągnąć kontrolę temperatury poprzez regulowane otwory wentylacyjne, które ograniczają przepływ powietrza lub możesz to zrobić za pomocą regulowanego źródła ciepła. Kontrolowane źródło ciepła to najłatwiejszy sposób na palenie, ponieważ nie musisz zajmować się utrzymywaniem ognia i regulacją wentylacji. Pozwala to również na bardzo prosty projekt na wędzarnie do ogrodu. Weźmy na przykład elektryczny kosz na śmieci, który ma bardzo prostą konstrukcję. Elektryczna płyta grzejna zapewnia ciepło, podczas gdy kawałki drewna na patelni na płycie grzejnej zapewniają dym. Regulacja temperatury płyty grzewczej pozwala na bezpośrednie ogrzewanie komory gotowania w wędzarni ogrodowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + eighteen =