Nadziewarka do kiełbasy

Domowe wytwarzanie kiełbasy jest łatwe, smaczne i ma nieograniczone możliwości przypraw i odmian. Większość tradycyjnych kiełbas składa się z mięsa, tłuszczu, aromatów i osłonek. Będziesz potrzebował maszynki do mięsa i farszu do kiełbas, które są dostępne jako przystawki do miksera stojącego. Nadziewarka do kiełbasy również może się przydać. W przypadku kiełbasy wieprzowej najlepszym cięciem jest ramię piknikowe, ale często trudno je znaleźć. Dobrym zamiennikiem jest wieprzowina. Cokolwiek użyjesz mięsa, powinno zawierać trochę tłuszczu. Fatback jest dobrym tłuszczem do użycia, ponieważ nie topi się z kiełbasy, ponieważ gotuje się jak niektóre inne rodzaje tłuszczu, a dodatkowo nadziewarka do kiełbasy nie będzie miała problemu z upychaniem mięsa w osłonki.

Jeśli chodzi o osłonki, naturalne osłonki dają im najbardziej satysfakcjonujące „zatrzaskiwanie” i smak; osłonki wieprzowe są dobre do kiełbasy włoskiej lub kiełbasy typu kiełbasa, ponieważ mają średnicę 2 cali. Węższa osłonka owiec jest bardziej delikatna w użyciu, ale nadaje się do małych kiełbas śniadaniowych. Aby zrobić około 4 funtów kiełbas (około 16 do 20 linków), potrzebujesz około 3 funtów mięsa i od 1/2 do 3/4 funta tłuszczu. Jeśli chcesz dodać płynny aromat, taki jak wino, użyj 1/2 szklanki. Możesz także dodać czosnek, suszone zioła, pieprz i sól koszerną. Jeśli nie możesz znaleźć lokalnego źródła naturalnych osłonek, możesz je zamówić online w sklepie Grillpal oferującym także sprzęty takie jak nadziewarka do kiełbasy. Osłonki są pakowane w słone błoto i będą przechowywane w lodówce przez czas nieokreślony.

Eksperymentuj z ulubioną mieszanką przypraw do użycia w kiełbasie. Spróbuj tego, aby rozpocząć: Połącz 1 1/2 łyżeczki soli koszernej z 3 1/2 łyżeczki papryki, 2/3 łyżeczki czosnku w proszku, 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i, opcjonalnie, 1/4 łyżeczki zmiażdżone płatki czerwonej papryki.

Pokrój wieprzowinę – lub inny rodzaj używanego mięsa – na kawałki, które są wystarczająco małe, aby zmieściły się w młynku, około 1-calowych kostek. Pokroić tłuszcz na kawałki o podobnej wielkości i połączyć mięso i tłuszcz w misce. Posyp mięso suchymi przyprawami i pracując lekkimi rękami (aby nie dopuścić do rozgrzania się tłuszczu), wrzuć mieszankę do połączenia. Następnie użyj nadziewarki do kiełbasy i ciesz się domowymi wyrobami mięsnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 3 =